S čím musia zápasiť realitní makléri v rôznych regiónoch?

Práca realitného makléra so sebou nesie obrovský koncept rôznych zručností a znalostí, ktoré musí každý dobrý maklér ovládať. Ak si myslíte, že medzi ne patrí len právna znalosť pri tvorbe zmlúv a komunikačné schopnosti, ste na omyle. S čím všetkým si musia poradiť realitní makléri pri predaji špecifických nehnuteľností a aké kanály a nástroje k tomu využívajú?

Nedostatok nehnuteľností Na Slovensku platí taká malá priama úmera. Čím väčšie mesto, tým viac nehnuteľností na predaj a tým viac maklérov a potenciálnych záujemcov. V regióne, akým je napríklad Bratislava, je vaším potenciálnym klientom každý, kto zvažujete bývanie alebo investíciu v tomto meste. V obciach v okolí Trenčína alebo Nitry je potenciálnym kupujúcim každý obyvateľa kraja, ale napríklad aj chalupári z Bratislavy. V niektorých regiónoch je však ponuka nehnuteľností malá a dopyt ešte menší. Často ide najmä o rôzne hladové doliny alebo regióny, kde je nedostatok práce.

Hľadanie správnej klientely

V nadväznosti na predchádzajúci bod sa dostávame k ďalšiemu problému, a to je hľadanie vhodných klientov pre kúpu nehnuteľnosti, ktorá má na sebe nalepenú vyššiu cenovku. Ak dostane skúsený maklér do rúk predaj honosnej vidieckej usadlosti v kopaničiarskom regióne za 300 000 €, vie, že nikto z domácich si ju pravdepodobne nekúpi. Obráti sa na kontakty v Bratislave alebo dokonca na zahraničných investorov, ktorí majú kapitál a uvažujú o kúpe takéhoto typu nehnuteľnosti.

Správanie konkurencie

Niektoré konkurenčné kancelárie využívajú rôzne nešportové praktiky, vďaka ktorým však dokážu presvedčiť predávajúceho, aby predal nehnuteľnosť práve s nimi. Niekedy si vypýtajú nižšiu fixnú províziu, inokedy nasľubujú predaj nehnuteľnosti za vysokú cenu. V oboch aj ďalších prípadoch si však dobrý maklér zachová svoju tvár a podmienky, ktoré si dohodol s predávajúcim, nezmení. Predávajúci sa sám rozhodne, či chce predávať nehnuteľnosť bezpečne a s istotou, alebo sa popáli na vlastnej chybe.

Ceny nehnuteľností

Ako správne nastaviť cenu nehnuteľnosti v regióne, kde je kúpyschopnosť prípadných záujemcov o nehnuteľnosť nižšia z dôvodu vysokých požiadaviek bánk pri schvaľovaní úrokov a ich nižšiemu príjmu? Na túto otázku ani neexistuje jednoznačná odpoveď. Každý jeden obchodný prípad je jedinečný, každá nehnuteľnosť má veľké množstvo vlastností, ktoré ovplyvňujú jej cenu a len naozaj dobrý maklér dokáže nájsť prienik medzi trhovou cenou, predstavou súčasného majiteľa a kúpyschopnosťou klientov v danom regióne.

Chcete vedieť viac?

My v Directreal stále hľadáme nových maklérov, ktorí by sa chceli stať členmi nášho špičkového tímu. Ak máte záujem o prácu pod realitnou značkou, ktorá na Slovensku patrí k lídrom v oblasti inovácií, neváhajte nás kontaktovať!