Ako by mal vyzerať dobrý realitný maklér?

Tak, ako nie každý môže byť doktorom, ani realitný maklér nie je povolanie pre každého. Táto práca si vyžaduje množstvo predností a odhodlania, ktoré sme už neraz opisovali. Ako však spoznáte skutočne dobrého realitného makléra? Odpoveď nájdete v článku.

Slúži všetkým

Jeho prácou nie je iba predávať nehnuteľnosti. Netreba zabúdať na to, že jeho klientmi sú predávajúci, ale často aj kupujúci. Dobrý realitný maklér teda musí mať prehľad o trhu, aby vedel dobre nastaviť cenu a podmienky predaja nehnuteľnosti, no na druhej strane musí záujemcom o kúpu vedieť ponúknuť vybrané nehnuteľnosti z vlastnej ponuky. Ak sa niekto bude sústrediť len na predaj a pre záujemcov o nehnuteľnosť nebude hľadať iné možnosti, druhýkrát ho nekontaktujú.

Časový harmonogram

Keď niekomu sľúbite, že tam budete o druhej, buďte tam o 13:30. Klient nikdy nesmie čakať na realiťáka a to platí v každom jednom odbore, nielen pri realitách. Čas, ktorý vám vznikne pred príchodom záujemcov o nehnuteľnosť, venujte zopakovaniu si všetkých faktov o predávanej nehnuteľnosti a príprave odpovedí na otázky, ktoré môžu prísť.

Žiadne ehm a uhm

Musíte byť pripravení na všetky otázky. Odpovede typu „opýtame sa majiteľa, to by mohol vedieť sused, to vám ešte prezistím“ a podobne ukazujú vašu nepripravenosť. Samozrejme, zo strany kupujúcich môže prísť otázka, na ktorú nie ste pripravení, no snažte sa na ňu odpovedať okamžite, napríklad kontaktovaním predávajúceho.

Lojalita k firme

Niekedy sa môže stať, že realitný maklér nie je lojálny k značke, pre ktorú pracuje, a snaží sa klienta presvedčiť, aby nehnuteľnosť predali spoločne s výhodnejšími podmienkami pre oboch. Takéto jednanie však vzbudzuje nedôveru u každého jedného klienta. Keď je maklér ochotný obísť realitku, v ktorej pracuje, ako mu môže niekto veriť? Vždy vystupujte otvorene a podobné ponuky klientom nepredkladajte.

Vzdelávanie pre rozvoj

Veľkou slabinou množstva maklérov býva aj slabý prehľad o novinkách v legislatíve a na trhu. Neustále vzdelávanie je nevyhnutné, ak nechcete, aby vás konkurencia doslova zožrala. Predstavte si automechanika, ktorý by 30 rokov opravoval len Trabanty. Pri moderných autách by pravdepodobne nevedel otvoriť ani kapotu. Rovnako rýchlo sa vyvíjajú aj právne náležitosti pri predaji nehnuteľností, ktoré musíte mať zmáknuté na 100 %.

Chcete byť lepším maklérom?