Dôveryhodnosť realitných maklérov

„Ľudia skôr vpustia do bytu hocikoho z ulice, ako realitného makléra!“ – aj toto je jedna zo situácii, ktoré sa na slovenskom realitnom trhu vyskytujú pomerne často. Ako asi vyzerá pohľad do mysle predávajúceho, ktorý sa rozhodol speňažiť nehnuteľnosť? A ako to nakoniec dopadlo?

Veď to zvládnem aj sám

„Krásny deň, dnes prídu prví klienti, ktorí majú záujem o kúpu nášho bytu. Rovno kupujúci. Ja predsa nedám zarobiť nejakej realitke. Keď to dokážu predať oni, tak prečo nie ja?  Na dnes mám naplánovaných  troch záujemcov. Prví sú starší manželia, ale nevyhovuje im poschodie, chceli by nižšie. Druhá v poradí je mladá rodinka s dieťaťom, ktorej sa nepáči orientácia bytu na sever, pretože tam bude chladno. Ale ten tretí, ten bude ten pravý, okolo tridsať rokov, výrečný, sympatický pán. Prišiel sám, pretože manželka je tehotná a je jej trošku nevoľno. Dôležité bolo to, že byt ho veľmi zaujal a v momente by ho kúpil, Platil by v hotovosti len, či môže prísť ešte raz aj s manželkou, že predsa len ide o veľa peňazí a budú tam bývať spolu a pod. Povedal, že nám je k dispozícii kedykoľvek, aj zajtra doobeda. Keďže chodíme do práce a deti do školy, tak som mu vysvetlil, že najskôr budeme doma okolo 15 tej. Povedal, že super, prídu o 15 tej.

      Na druhý deň som sa ponáhľal z práce, aby som stihol obhliadku s týmto našim kupujúcim, ale namiesto toho som zažil šok! Vylomené dvere a všetky cennosti preč. Vykradli nás. Prišli sme bezmála o 20 000 € V tom šoku, keď som volal policajtov a rátal škody, som úplne zabudol na obhliadku o 15-tej. Až večer som si spomenul a uvedomil, že neprišli. Asi si to rozmysleli. Keď ma po troch mesiacoch zavolali na políciu, že chytili vykrádačov bytov a našli u nich aj nejaké naše veci, spoznal som v jednom z nich „nášho tretieho kupujúceho“. Komu niet rady...

Milí čitatelia, z tohto príbehu je zrejmé, že po uliciach nechodia len poctiví kupujúci, ale aj tí druhí. Profesionálna RK preveruje záujemcov o kúpu nehnuteľností, či majú čestné úmysly a dostatok financií. Poctivý človek nemá problém preukázať sa dokladom totožnosti a podpísať sa pod záznam o obhliadke. Ako musí vyzerať dobrý maklér? Z tohto príbehu nám vyplývajú dve veci. Prvou je dôvod, prečo by mali ľudia zveriť svoju predávanú nehnuteľnosť radšej do rúk realitného makléra. Takých dôvodov sú stovky, od už uvedeného pocitu bezpečia a istoty, až po úsporu času a v konečnom dôsledku aj financií. Druhou je fakt, že ľudia nedôverujú ani maklérom a radšej riskujú predaj nehnuteľnosti vo vlastnej réžii. Prečo je to však tak?

Zlá skúsenosť

Realitným maklérom môže byť predsa každý… OMYL! Realitný maklér je profesia, ktorá si vyžaduje veľkú nálož schopností a vedomostí. Nejde len o dobrý prehľad na trhu, ekonomické znalosti a prácu s počítačom. Veľmi veľa spraví aj empatia, mäkké techniky komunikácie a iné formy prejavu, ktoré maklér odovzdáva svojim klientom.

Je zrejmé, že obrovské množstvo ľudí má negatívnu skúsenosť s neprofesionálnym maklérom, ktorý si vzal províziu, našiel kupujúcich, no celý jeho prístup bol jednoducho zlý a obchod možno ani nedotiahol do konca. V takomto prípade človek zanevrie na akékoľvek realitné služby – a my sa tomu nemôžeme čudovať.

Rovnako však platí, že keď vás v jednom autoservise ošklbú o peniaze, v druhom vám s úsmevom auto opravia, dajú vám na pár dní náhradné a zaplatíte menej, ako v tom prvom. Podobne to platí aj pri realitách.

My sme iní

Spoločnosť Directreal vybudovala svoje renomé na kvalitných službách, pridanej hodnote, empatii a iných prednostiach, o ktorých mnohé realitné kancelárie ani len neuvažujú. Predaj nehnuteľností nie je len jednoduchý obchod, je to poslanie – vyhovieť dokonale požiadavkám klienta. Iba spokojný klient sa vráti alebo odporučí sieť svojim známym. Chceš byť jedným z nás? Ako sme už písali, maklérom nemôže byť každý. Od makléra vyžadujeme celý zoznam predispozícii, ktoré ho predurčujú k tomu stať sa profesionálom. Vieme poskytnúť know-how, vieme zabezpečiť školenia, vieme z teba vytiahnuť to najlepšie a pretaviť to na realitné vedomosti.

Myslíš si, že na to máš? Ozvi sa nám, radi uvidíme nových ambicióznych ľudí, pre ktorých sú reality a práca s ľuďmi nielen prácou, ale aj koníčkom.